Новини

HoReCa – ресторація Фляшка Кляйна

HoReCa – ресторація Фляшка Кляйна

В самому центрі Львова, в затишному дворику на проспекті Свободи, 25 працює наша ресторація «Фляшка Кляйна».

Ідейно вона присвячена видатному фізику-математику Феліксу Кляйну та його легендарному виноходу — Фляшці Кляйна. Наповнена ресторація простою авторською кухнею, яка безумовно смакуватиме до всіх напоїв, які ми пропонуємо скуштувати гостям.

Ресторація розділена на кілька зон: традиційну ресторанну — з кількома столиками в автентичному австрійському приміщенні; столиками на терасі та віп-кімнатою на 12 осіб. В перспективі з’явиться новий зал з величезною барною стійкою та великою кількістю посадкових місць, а також танцювальна зала.

А щоб ви краще поринули в атмосферу закладу докладаємо звернення самого пана Кляйна:

Дозвольте відрекомендуватися.

Так вже повелося, що розповідаючи про себе, всі починають зі слів про народження… ось і я так зроблю.

В далекому 1849 році, коли квітневе небо вибухало чи то громом, чи то канонадою, з’явився я – крикливий малий, якому судилося стати юристом або медиком чи, може, художником. Але реалії зробили мене математиком.

Я міг би розповідати про свою карколомну кар’єру, про те, як спочатку був асистентом професора, тоді поїхав до Франції та Англії вивчати алгебраїчну геометрію (звучить, еге ж?), а в 1869 році захистив свою першу докторську та за два роки після поневірянь воєнними окопами, захистив і другу, ставши приват-доцентом, розпочав грандіозну педагогічну практику. Тоді мені ще й 22 не було…

Але разом із любов’ю математичною в моєму житті з’явилась ще й кулінарна, яка захоплювала всі думки, аж поки я не зустрів свою дружину Анну, яка вставила клепку до моєї голови і скерувала захоплення у потрібне русло: спочатку я готував для неї солодкі сніданки, потім справа дійшла до серйознішого – вареників, якими повсякчас підкорював серця усіх наших знайомих.

А з часом ми навіть нашу куховарку Гретхен відпустили у «вільне плавання» (до речі, вона дійсно перепливла океан, щоб жити з американським дядечком в Техасі), і всі приготування до проханих вечерь лягло на мої плечі.

До речі, ідея з фляшкою (яку, на моє превелике здивування, якийсь мудрагель назвав чомусь фляшкою, а не поверхнею, як воно мало бути, і нарік моїм іменем) з’явилась у мене саме на кухні, коли перед приходом гостей наливав домашнє рожеве вино до декантера. Я тоді подумав: «А що якби у пляшки не було країв, що якби не можна було визначити, де внутрішня, а де зовнішня поверхні?».

Не пам’ятаю навіть, чи дочекались вони тоді вина, але впевнений, що встигли занудьгувати, доки я склав докупи дві стрічки Мебіуса, що потім назвали революційним відкриттям. Хоча дружина, почувши про нього, покліпала очима і промовила: «Милий, навіщо то?».

Та хіба хтось із нас уявляв, що всього лиш через півстоліття людство навіть шапки почне в’язати за принципом Фляшки Кляйна.

Читайте сторінку Фелікса Кляйна у Facebook
Підписуйтесь на сторінку ресторації «Фляшка Кляйна»
та їжте смачну їжу разом з прекрасними напоями!

Leave a Comment

X